Masszázstechnikák

A SPORTMASSZÁZS

A sportmasszázs a svédmasszázsból alakult ki, az ebben használatos fogásokat veszi alapul, viszont különbséget jelent, hogy a sportmasszázs sokkal intenzívebb, erőteljesebb annál. Ebben az esetben nem csak a felszíni szöveteket, hanem az izmokat, a mélyizomzatot is megdolgozzuk.

Előnye az, hogy a sérüléseket könnyebben kerüljük el, emellett, élénkít és ellazít egyben. A folyamatosan végzett sportmasszázs növeli az ellenállóképességet, ráadásul a teljesítményünkön is észrevesszük a javulást, akár háromszorosára is nőhet teljesítőképességünk.

A sporttevékenységek előtti masszázs lényege a feszülő, letapadt, merev, görcsös izmok felszabadítása, a masszázs végeztével ezek rugalmasabbak, ellenállóbbak és terhelhetőbbek lesznek.

A sportolás utáni masszázs segít eltávolítani a felhalmozódott salakanyagokat illetve az izomlázért felelős tejsavat. A sportmasszázst bárki alkalmazhatja, az is, aki nem sportol aktívan, olyan embereknek is ajánljuk, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, ugyanis a kevésbé aktív izomzatnak is szüksége van segítségre.


A GYÓGYMASSZÁZS

A gyógymasszázs szintén a svédmasszázson alapul, annak fogásai keverednek ebben az esetben is.

Célja a hétköznapi életből fakadó izomfájdalmak kezelése, ennek okozója lehet a helytelen testtartás, az egész napos görnyedt ülés vagy az egész napos rohangálás. Ezt a masszázsfajtát sok pár szokta alkalmazni otthon, nap végén, azonban fontos, hogy tudja mindenki, milyen fogásokat szabad, illetve nem szabad alkalmazni, ugyanis ebben az esetben is okozhatunk fájdalmat, sérülést. Ha mindent jól csináltunk, akkor a végeredmény egy felszabadultabb test, hatékonyabb munkavégzés, energikusság, örömtelibb életérzés.

Másik alkalmazási területe a balesetek, sérülések utáni rehabilitáció. Ekkor a legyengült izmok, ízületek gondozása nagyban hozzájárul a teljes és gyors felépüléshez, segíti a gyógyulást. A bőrre, és az alatta lévő idegekre is hatással vannak a mechanikai ingerek, közvetve illetve közvetett módon az idegrendszer segítségével fejtik ki hatásukat. Az idegimpulzusok hatására a hajszálerek kitágulnak, és olyan hajszálérszakaszok is bekapcsolódnak a keringésbe, amik eddig zárva voltak. Az anyagcserénk felgyorsul, a bőr hőmérséklete emelkedik, felfrissül. A masszázs hat a nyirokrendszerre is, ráadásul elősegíti a bomlástermékek elszállítását.

A masszázs által fokozódik a hámképzés, javul a hámréteg ellenállóképessége, javítja a vérkeringést, az izmokban található vérerek kitágulnak, így az anyagcsere fokozódik, csökkenti az idegrendszer feszültségét, a jó masszázs fájdalomcsökkentő illetve altató hatású is.

 

A LÁVAKÖVES MASSZÁZS

A lávaköves masszázs több ezer éves múltra tekint vissza, az amerikai indiánok, az indiaiak, de egyes források szerint még az ősmagyarok sámánjai is használták gyógyításhoz a felmelegített és testre helyezett köveket és ásványokat.

A kezelés speciális masszázstechnikára épül, segíti az energiaáramlást, stresszoldással párhuzamosan javítja a közérzetet.

Fokozza a vérkeringést, méregtelenít, lazítja az izmokat, enyhíti az álmatlanságot és rendívül jót tesz a bőrnek, mivel a mély meleg masszázs során az olaj a bőr mélyebb rétegeibe jut. A test ellazulása mellett a szellem is relaxál, a végeredmény pedig fizikai és lelki megújulás, kiegyensúlyozottság. A merev ízületek és izmok visszanyerik rugalmasságukat, a lélek pedig meditatív állapotba kerül. Kúraszerű alkalmazása javasolt, de már egy kezelés is érezhető változást eredményez.

A masszázs alatt születő energia harmonizáló és tisztító hatású. Ez az egyedi terápia a vulkánikus tevékenység alatt keletkező kövekkel rendkívül hatékony. Ennek oka nem csak a felmelegített kövekben keresendő, amely lokális és kiterjedtebb változásokat okoz a szervezetben, de ugyancsak hatással van az energiaközpontokra és a szellemi egyensúlyra is.

 

A hideg és meleg kövek hatása a testre:

A szív munkájának gyorsítása, a véredények tágítása, a kötőszövet lazítása, a metabolizmus szintjének emelése, a leukociták nagyobb szintű mozgása. A hideg és meleg kövek alkalmazhatóak a véráramlás fokozása céljából, a vérrel gyengén vagy túlzottan ellátott szervek vérellátásának egyensúlyba hozása. A helyi alkalmazása a köveknek nem csak közvetlen hatással van, de a test más részeire is hatással van az idegrendszer közvetítése által.

Általános szabály, hogy a bőr az adott testrész felett azzal szoros kapcsolatban áll. A hideg és meleg kövek felváltott alkalmazása stimulálja a mikrokeringést és az oxigén elhasználódását. A hideg kövek alkalmazása stimulálja a sejtszintű változásokat, amellyel nem csak a tüneteket csillapítja, de a probléma okaira is hatással van.

 

A lávakő-masszázs hatásai:

Keringési rendszer:

 • Stimulálja a limfatikus keringést
 • Eltávolítja a méreganyagokat
 • Segíti a sejtek vízutánpótlását
 • Gyorsítja a vérkeringést
 • Tágítja a véredényeket

 

Csont- és izomrendszer:

 • Felfrissíti az inakat
 • Segíti a kötőszövet mozgatását- kollagén és elasztin
 • Puhítja az adhéziós szövetet

 

Idegrendszer:

 • Nyugtatja az idegrendszert, biztosítja az egyensúlyt    
 • Biztosítja az idegsejtek megújulását

 

A SVÉDMASSZÁZS

Az emberi testet érő mechanikai ingerek közvetlen és közvetett úton befolyásolják a szövetek működését. Hatásuk elsősorban helyi hatás, amely közvetlenül befolyásolja a vénás- és nyirokkeringést, valamint közvetetten hat az artériás rendszerre és az izomtónusra.

 

Közvetlen hatás

A vénás- és nyirokkeringés befolyásolása

A bőr felszínén alkalmazott kompressziós ingerek növelik az izom kontrakcióját s ezen keresztül a szöveti nyomást is. Ezzel az izmok között futó vénákban a vénás nyomást emeli, ami a keringés fokozódásához vezet.

A váltakozó erősségű kompresszió a nyirokkeringés gyorsulását segíti. Csökkenti a felgyülemlett sejt közötti folyadékot, fokozza a pangásos vizenyő felszívódását.

 

Közvetett hatások

Hormonális

Mechanikai ingerre a szövetekben hormon szabadul fel: hisztamin és bradikinin, mely az erek falában lévő simaizmokat ellazitja, ezáltal azok tágulását eredményezi. Ezzel lokális mikrocirkuláció jön létre, ami a bőr, a bőr alatti kötőszövetet és a harántcsikolt izmok oxigén- és tápanyagellátását javítja. Nagy szerepe van a tejsav elszállításában.

 

Idegrendszeri

A tapintás, nyomás, húzás, nyújtás felületi- és mély szenzibilitást váltanak ki a receptorokban. A receptorok ingerlésével a megfelelő fogásokkal befolyásolni tudjuk az izmok tónusállapotát.
Cél: az izmok normál tónusállapotának kialakítása.

 

A svédmasszázs általános hatásai:

Nagyobb testfelület kezelésekor általános hatást válthatunk ki az egész szervezetben.

 • A pulzusfrekvencia normalizálása
 • A vérnyomás szabályozása
 • A légzés optimalizálása
 • A test hőmérsékletének emelése
 • Az izom teljesítményének javítása
 • A szervezet fizikai és pszichés állapotának javítása
 • Az acidózis (savasodás) kémiai úton történő csökkentése

A masszázs élettani hatásai:

 • Fájdalomcsökkentés
 • Az artériás-, a vénás- és a nyirokkeringés javítása
 • Izomtónus szabályozása
 • A szövetek lokális keringésének javítása
 • Szöveti anyagcsere-fokozás
 • A szervezet általános állapotának javítása

 

A SZEGMENTMASSZÁZS

A szegmentmasszázs élettani alapjai:

Gaskell doktor állatkísérleteken figyelte meg az azonos gerincszelvényhez tartozó bőr és zsigeri szerv kapcsolatát. Head embereken is bizonyítottnak látta ezt. Megfigyelte, hogy a belső szervek megbetegedésekor meghatározott bőrfelületen érzékenység mutatkozik.

Az emberi test szelvényekre osztódik, a gerincvelőből kilépő idegek beidegzési területei mentén. Head vizsgálatokat végzett, melyben a bőrtakaró és a belső szervek között összefüggést vett észre. Az egyes szervek megbetegedései azonos szegmentumhoz tartozó bőrszelvényen elváltozást mutattak. Később bebizonyosodott, hogy ez a kapcsolat kétirányú, így a bőrön (felső kötőszöveti rétegekben) létrehozott ingerrel hatást lehet gyakorolni a hozzátartozó belső szervekre. Vagyis a belülről kifelé irányuló hatás megfordítható.1917-ben Mackenzie a szervek és izmok között talált összefüggést, miszerint a belső betegségek a hozzájuk tartozó szegmentben fokozott érzékenységet mutatnak, ami egy reflexes kölcsönhatás. Ezeket a felismeréseket kihasználva alkalmazzák ezt a fajta kezelést

 A szegmentmasszázs célja az, hogy aA megfelelő szegmentumokra kifejtett hatással megszakítsa a betegséget fenntartó reflexkört, és a szegment szöveti állapotában kialakult kóros funkciózavar megszűntesse.

 A kezelést a heveny folyamat lezajlása után lehet kezdeni. A kezeléseket a fokozatosság szem előtt tartásával, hetente háromszor-négyszer végzik. Kúraszerűen: 15 kezelés.

 A szegment masszázs előkészítő része az áthangoló masszázs, mellyel a szervezet vegetatív áthangolását végezzük. (Ekkor a szimpatikus beidegzést paraszimpatikussá hangoljuk.)

 

A szegmentmasszázs javallatai:

Zsigeri szervek betegségeinek krónikus szakaszában: szív, keringési betegségek, tüdőbetegségek: asthma (rohamokban jelentkező nehézlégzés), bronchitis (hörghurut), emphysemák (tüdőtágulat), emésztő szervek (gyomor, bél, krónikus máj és epebántalmak) betegségei, vese panaszok, fejfájások.

Mozgásszervi megbetegedések: reumás, ortopéd, traumás betegségek (különösen ott, ahol helyi masszázst nem alkalmazunk, pl. gipszelt láb).

 

A NYIROKMASSZÁZS

Egészségi állapotunk egyik fontos alappillére, hogy milyen állapotban van az immunrendszerünk és megfelelő-e a szervezetünk nyirokkeringése. Ma a táplálkozással bevitt méreganyagok, vegyszerek, tartósítószerek 15-20-szor jobban leterhelik az immunrendszert, mint 50 évvel ezelőtt. Nem véletlen, hogy egyre inkább növekszik az allergiás, rákos megbetegedések és a cellulites problémák száma, mely a szervezetben lerakódott salakanyagokkal van egyenes arányban.

A nyirokmasszázs a leglágyabb és leghatékonyabb masszázs , gyökerei felfedezhetők az ősi tradicionális thai-, polinéz- és sámánmasszázsokban. Jellemző rá, hogy a nyirokkeringés irányában történik a masszázs és a hagyományos gyógymasszázs tiltásával ellentétben a nyirokcsomókon dolgozik, lágyan masszírozza és vibrációval aktiválja azokat. A gerinc mentén található neurolymphatikus pontokon keresztül speciális masszázsfogásokkal hat az egész szervezetre.

A nyirokrendszeren keresztül a szövet közötti (interstíciális) folyadék elvezetésének fokozásával javítja az izmok, izületek, belső szervek vérellátását, méregtelenítését, megszünteti a szöveteken a fehérjepangást, a mobilizálható ödémákat és csökkenti a fibrózis kialakulását. Korunk népbetegségének a cellulitnek is az egyik leghatékonyabb gyógymódja.

A nyirokfolyadék - lympha (görög szó, jelentése forrásvíz) - enyhén lúgos kémhatású plazmafehérjét és zsírt tartalmazó, szalmasárga áttetsző folyadék, mely az erek falán kipréselődve a szövet közötti állományban, az anyagcsere folyamatokban vesz részt. Ilyen nyirokfolyadékot láthatunk akkor is, amikor vízhólyag keletkezik bőrünkön.

A nyirokrendszer a szövetközti résekben kesztyűujj szerűen vakon kezdődő nyirok kapillárisokból indul és a nyirokvezetékekbe jutva több nyirokcsomón keresztül haladva a felső mellkasi vénába torkollik. A nyirokkeringés a vénákhoz hasonlóan a szív felé áramlik és a gravitációval ellentétes áramlást a nyirokerek billentyűi segítik. Az erős immunrendszer bázisát a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomókban található T és B lymphocyták fagocytózissal és humorális ellenanyag termeléssel (immunglobulin) megsemmisíti a kórokozókat, az elhalt, a daganatos és mutáns sejteket, vírusokat, baktériumokat, gombákat és testidegen anyagokat.

A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, védőbástyája. Ezen kívül immunrendszerünk fontos szervei még a lép, a csecsemőmirigy, a mandulák, a vékonybél, vastagbél és a féregnyúlvány is.

A nyirokfolyadék áramlási sebessége átlagosan 3 cm percenként. Nyirokmasszázzsal az áramlás többszörösére fejleszthető, megnő a méreganyagok felszabadulása és eltávozása, mobilizálódnak a zsírdepók, csökken a cellulit, a lerakódások a megfelelő elvezetés által lassan felszívódnak, eltűnnek.Egy teljes nyirokmasszázs a lágy és fájdalommentes masszázsfogásokkal a testtömeg 30 %-át méregteleníti, de az általam továbbfejlesztett távolkeleti konszenzuális hatásokkal (reflexzóna terápia és speciális akupresszúrás pontok) ez még tovább fokozható.

Nyirokmasszázs javallatai: nyirokpangás, jóindulatú ödémák, sérülések, műtétek utáni duzzanatok, fájdalomcsillapítás ,reumás megbetegedések, hegesedések, cellulit-narancsbőr, trigeminus neuralgia, migrén, fejfájás, hajhullás, torok- fül- arc- és homloküreg gyulladása, felső léguti gyulladás, mell műtét után, műtétek és besugárzások után, paradontosis, ekcéma, rosacea, osteoporosis, korai SM, bénulások, menstruációs görcsök, puffadás,kismedencei gyulladás, stb.

Ellenjavallatai: rosszindulatú daganatok, akut gyulladások, trombózis, hipertireozis, dekompenzált szívelégtelenség, TBC-s folyamat, súlyos astma, szívinfarktus, terhesség, szoptatás.

 

KÖTŐSZÖVETI MASSZÁZS

A kötőszövet fontos szerepet tölt be az emberi test működésében. Részt vesz a szervek táplálásában és a tápanyagok raktározásában, ezek mellett védelmet nyújt mechanikai és fizikai ártalmak ellen. A kötőszövet térfogatát könnyen változtatja a test igényeinek megfelelően.

1928-ban Elizabeth Dikke saját érszűkületi problémáján dolgozva tíz év alatt fejlesztette ki a kötőszövet masszázs technikáját a freiburgi egyetem klinikáján. Betegsége mellékhatásaként jelentkező derékfájdalmait a kötőszöveti masszázsban alkalmazott speciális nyomó, húzó fogásokkal enyhítette. Egészsége javulása odáig jutott, hogy elkerülhette a műtétet, és tapasztalatai alapján kidolgozhatta és bevezethette a kötőszöveti masszázst, mint új terápiás eljárást.

Lényege, hogy a masszázs során a bőrt 3-4 ujjal az alatta lévő kötőszövettel együtt erős nyomással eltoljuk, majd elhúzzuk, amely helyi vérbőséget idéz elő. A vérbőség által előidézett reflexhatás javítja a zóna kötőszöveti tápanyagellátását, és pozitív hatással van a zónához tartozó belső szervekre is. A kezeléseket kúraszerűen ajánljuk 12-18 alkalommal elvégezni. A kúra alatt fontos, hogy meglegyen a szükséges folyadékfogyasztásunk, kb. napi 3 liter. A masszázs nagyon kellemes, nyugtató érzés, de a beteg területeken néha fájdalmas is lehet.

 

A kötőszöveti masszázs hatásai:

A kezdetben tapasztalt kötőszöveti feszültségek oldódnak, később a tünetek enyhülnek, illetve teljesen megszűnnek. A masszázs a kötőszövetből vegetatív áthangoló hatást indít el, ugyanis az intersticiális kötőszövet kapcsolatban áll a vegetatív idegrendszerrel.

A kötőszöveti masszázs alkalmazása hatékonyan javítja a vér és nyirokkeringést, elősegíti a salakanyagok kiválasztását, ezzel hozzájárulva a testünk méregtelenítéséhez. A salakanyagoktól ilyen módon megtisztított testnek megtöbbszöröződhet az immunitása, beindulnak az öngyógyító folyamatai és általánosan javul minden élettani funkció. A kötőszöveti masszázs ezek mellett szabályozza a hormonháztartást és fájdalmaink csillapításában hatékony.

 

A CELLULIT MASSZÁZS

A cellulit, a bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, és egyre nagyobb gömböcskéket alakítanak ki. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, és a megduzzadt csomók egymással találkozva felszakítják a rostok rácsszerkezetét, így a bőr felületét a narancs héját utánzóan egyenetlenné teszi. A cellulitisz kifejezés mást, a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását jelenti.

A kialakult cellulit két fajtáját különböztetjük meg. A keményebb változat, amely általában a tevékenyebb, erős izomzatú embereknél jelenik meg. Ezt a típust nehezebb orvosolni, ugyanis nehéz a kötött izomrostok közül kimasszírozni, kipréselni a megduzzadt zsírsejteket. A puhább változat az, amikor az elernyedtebb izomzat következményeként a bőr elveszti a rugalmasságát, elveszíti feszességét, laza és megereszkedett.

Ez az igen gyakori elváltozás már nagyon fiatal korban is megjelenhet a bőr irha rétegében, amely főleg a combra, fartájékra, a karra és a hasra lokalizálódik. Kialakulásának igen egyszerű oka van, amely maga, a női nemi jelleget képviselő ösztrogén. Ennek hatására a bőr alatt lévő zsírszövetben fokozódik a zsírsejtek lerakódása. Így a nagyon vékony, de többnyire a nőiesebb típusokat is sújtja a cellulit kialakulása. Az öröklődés, az anyagcsere lelassulása és az öregedés egyaránt felelős lehet a belső okokért, valamint a külső tényezők is komoly szerepet játszanak a cellulit kialakulásában. A nem megfelelő táplálkozás miatt túl sok toxin és zsír kerül a szervezetbe, ami megterhelő feladatot ró a méregtelenítő- és emésztőrendszerre. Miután a fokozott feladatnak már nem tudnak eleget tenni, bekövetkezik a méreganyagok felhalmozódása. A stressz és a mozgáshiány következtében a bőrszövet alatti izmok elveszítik feszességüket, a vér- és nyirokkeringés pedig lelassul.

A cellulit okozói lehetnek még hormonális hatások (fogamzásgátló tabletta, hormonterápia, illetve hormonkezelt élelmiszerek).

A cellulit masszázs azért hatékony a narancsbőr elleni harcban, mert javítja a vér- és nyirokkeringést, ami a szövetekben lerakódott salakanyag elszállítását végzi. Igénybe vehetjük megelőzésre, vagy szintentartásra is. A cellulit masszázs hatását speciális cellulit elleni olajokkal fokozzák, amelyet általában minden masszőr egyénileg választ ki tapasztalatai alapján. Igazi eredményt csak rendszeres cellulit masszázzsal érhetünk el. Az életmód-változtatás is fontos a cellulit elleni küzdelemben, aki a masszázst kiegészíti méregtelenítő kúrával, vagy sporttal, esetleg tud változtatni az étrendjén, annak garantált a siker.

A cellulit masszázsban a kemény narancsbőrt erőteljes fogásokkal fellazítjuk, aminek következtében javul a vérkeringés az adott területen. A lágyabb vizes jellegű narancsbőrt gyengédebb masszázsfogásokkal kezeljük, hogy fokozzuk nyirokkeringést, aminek köszönhetően csökkenni fognak a toxin tartalmú csomók és a felhalmozódott zsír az adott területen.

A testgyúrást simító fogásokkal kezdjük, aminek segítségével felvisszük az olajat, és bemelegítjük a kezelni kívánt testrészt. Ez a speciális olaj vérbőséget okoz a területen, ezért nagyon fontos, hogy kellően beszívódjon a zónába. Mindig a szív felé haladva simítunk és gyúrunk, mert ezzel tudjuk fokozni a nyirokkeringést és a vér keringését. Miután a testrész bemelegedett, jöhetnek a körkörös, gyúró mozdulatok, amelyek mélyebbre és erőteljesebben hatnak. Ez néha fájdalmas is lehet, de az eredmény kárpótolhat mindenkit.

A cellulit masszázsnak nemcsak esztétikai eredményei vannak, hanem komoly élettani hatása is van a szervezetünkre. A lerakódott salakanyagok eltávolítása hozzájárul a test méregtelenítéséhez, amely erősíti az immunrendszerünket, ellenállóbbá teszi a testet. Ha a testünk nincs leterhelve a nagy mennyiségű toxikus anyagok eltávolításának feladatával, minden másra több energia jut. Ezt érezhetjük egy általános megkönnyebbülésnek, a közérzetünk javulásának. Beindulnak a természetes öngyógyító folyamatok, amire a testünk eddig nem volt képes. Ez a masszázs leginkább a nyirokdrenázshoz hasonló, amely hazánkban elismert gyógyterápia, és komoly eredményeket ért el a gyógyítás számos területén.

A cellulit kezelése kitartást és erőfeszítést igényel, türelmesnek kell lennünk, mert a valóban látványos eredményhez hónapok kellenek. Ha pedig elértük a kívánt eredményt, azt tartsuk is meg. Megreformált életmódunkkal, mozgással, minőségibb étrenddel ez nem lesz gond.

 

A SHIATSU MASSZÁZS

A shiatsu masszázs a hagyományos keleti gyógyászat évezredes tudására és tapasztalataira épülő alternatív gyógyító eljárás. Hazánkban ezt a holisztikus gyógymódot alternatív mozgás- és masszázsterapeuta szakvizsgával rendelkező természetgyógyász használhatja.

A shiatsu masszázs segít megteremteni és fenntartani testünk energiakeringésének harmóniáját, ezáltal testi és lelki betegségeink gyógyításának hatékony eszköze. A módszer az akupunktúra alapjaira épül azzal a különbséggel, hogy tűk helyett itt az ujjakkal dolgoznak, ahogy erre a neve is utal. A shiatsu masszázs másik jellemzője, hogy a test kezelése mellett az agy kikapcsolására, tehermentesítésére törekszik.

A keleti orvostudomány alapelmélete szerint a testünkben áramló életenergia szabad folyása egészségünk és jó közérzetünk biztosítéka. Ez az energia a meridiánokon keresztül meghatározott irányban áramlik. 12 fő és két mellék meridiánt különböztetünk meg (ezeknek a meridiánoknak az elhelyezkedését és a meglétét a bőrön való ellenállás mérésével nyugaton is igazolták). A 12 fő meridián mindegyike kapcsolatban áll egy-egy belső szervünkkel. Ezeknek az energiacsatornáknak és a bennük áramló energiának az akadálymentesítése a shiatsu masszázs fő célja. Amennyiben a beteg szervhez kapcsolódó meridiánban normalizálódik az energiaáramlás, azonnal megindulnak az öngyógyító folyamatok. A shiatsu terapeuta speciális fogásokkal és a test ezekre adott válaszreakcióiból információkat szerezhet a páciens testi és lelki folyamatairól. A shiatsu masszázs az energia pályák mentén tenyérrel vagy ujjnyomással hozza mozgásba az energiát, és ezek mellett egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. A shiatsu masszázs fogásaira jellemző, hogy a testre merőleges irányúak, tartósak és koncentráltak. A nyomás erőssége a páciens igényeihez mérten, illetve a test reakcióitól függően alakul. A shiatsu masszázs közben az egészleges érzékelésen és az érintésen alapuló támogató kommunikáció valósul meg. A kezelés az egész testet érinti, különleges és kellemes érzés, kényelmes, vékony ruhában történik. A shiatsu masszázstt hatékonyan alkalmazzák betegségek megelőzésére, vitalitásunk folyamatos fenntartása, javítása érdekében is. Más terápiákat is jól kiegészít, miközben káros mellékhatása nincsen.

A shiatsu masszázs leginkább az alábbi betegségek esetén hatásos:

Mozgásszervi problémák:

 • hát és derékfájdalmak
 • gerincsérv
 •  nyak és vállfájdalmak
 •  ízületi problémák

 

Belső szervek problémái:

 • gyomorfekély
 •  vastagbélgyulladás
 •  menzeszproblémák

 

Stresszoldás:

 • stressz okozta feszültségek csökkentése
 •  az ellenállóképesség javítása
 • Testi, lelki fáradtság, kimerültség

 


LÁGY CSONTKOVÁCSOLÁS

A csontkovácsolás a csontok, és az azokat mozgató izomrendszer visszafordítható reflexes működészavarainak a korélettanával, diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik. A szokásos orvosi eljárásokat kézzel végzett diagnosztikai és terápiás technikákkal egészíti ki.

A csontkovácsolás, más néven manuálterápia, az izületműködés helyreállításával foglalkozó gyógyterápia, amely a paciens és a terapeuta izomerejét használja fel, a terapeuta szakszerű fogásainak kivitelezéséhez. Ezeknek a speciális fogásoknak mechanikai hatására rendeződnek csontjaink, izületeink a helyes pozícióba kerülnek, ami kihat az egész szervezetünkre.

Amikor a csigolyák elmozdulnak a helyes pozícióból, nyomást gyakorolnak a kilépő idegpályákra. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a problémák a gerinc mentén fognak jelentkezni. A csigolyánként kilépő idegpárok belső szerveinket és a végtagjainkat is beidegzik, ezért lehet, hogy a tünetek először karjainkban vagy lábainkban jelentkeznek. A huzamosabb ideig fennálló izületi blokkolódás, csigolya elmozdulás komoly betegségek oka is lehet, hiszen az adott szerv körül legyengül a keringés, az anyagcsere, ezért gyengül a szerv immunitása, ami betegséghez vezet.

A gerinccsigolyák mozgáskorlátozottságának, és elmozdulásának oka lehet sérülés, túlterhelés, és hirtelen rossz mozdulat is, de a leggyakoribb oka a stresszben keresendő. A stresszhelyzet által beindított hormontermelés és idegi impulzusok felkészítik izmainkat a munkára, ám ez a munka gyakran elmarad, hiszen a társadalmi normák kötnek bennünket, - nem pofozzuk meg a minket irritálókat, nem kiabálunk embertársainkkal, ha a buszon a lábunkra lép. Ha ez a stressz rendszeres, az izomfeszültségből lassan izommerevség lesz, ami korlátozza a csigolyákat a szabad mozgásban, és létrejön az izületi beszűkülés. Súlyosabb esetben, a csigolyák elmozdulásáról van szó, ami nyomhatja a kilépő idegpárokat. Mivel az izommerevség már régóta és rendszeresen fennáll ezért izmaink sem képesek megszabadulni a bennük felhalmozódott salakanyagtól, ami az egész zóna immunitását gyengíti.

Megfigyelhető hogy bizonyos érzelmi beállítottságú emberek panaszai, mindig azonos testzónákhoz köthetőek. Ez azt jelenti, hogy a testi tünet az érzelmi területtől függően alakul ki, és ha csontkovácsunknak ilyen irányú tudása is van, pontos személyiségrajzot adhat nekünk. A csontkovács speciális fogásaival visszaállítja csontjainkat a helyes pozícióba, megszünteti az izületeink mozgáskorlátozottságát, és ami a legfontosabb ezzel visszahat lelki életünkre is.

A beszűkült izület kimozgatása egy szigorú pozícióhoz, és irányhoz kötött gyors, és erőteljes mozdulattal történik. Ilyenkor hallhatóak azok a bizonyos ropogások, amelyek ijesztőek lehetnek, de szakszerű elvégzésük veszélytelen. Ezeket a reccsenéseket, nem a csontok, hanem az izületek adják. A gerinc kimozgatásánál jellemző csavaró, rotáló mozdulatok is maximum az izületi határig mennek, amit a jól képzett csontkovács nagy biztonsággal végezhet. A roppanás az a hang, amikor a beszűkült izület kimozdul a már régóta statikus pozíciójából, és ezután újra szabaddá válik a mozgása, ami nagyon kellemes felüdítő érzés. 


A KINESIO- ÉS ACU TAPE MÓDSZEREK

A kineziológiai szalag – ifjú kora ellenére – egyike a leghatékonyabb kiegészítő gyógymódoknak, főképp mozgásszervi problémák esetén. Mentes a kémiai hatóanyagoktól, mégis képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot.

A szalagok – ragasztási technikától függően – lazítják, rögzítik vagy korrigálják a sérült lágyszövetet anélkül, hogy jelentősen korlátoznák annak szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje.

A tape hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét.

A tape – amely ma már elengedhetetlen a természetgyógyászok, gyógymasszőrök, mozgásterapeuták, gyógytornászok eszköztárában – egyaránt hatékony segítséget nyújt a sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, a korlátozott ízületi mozgások, a derék-, hát-, nyak- és fejfájások, a gyulladásos tünetek, a gerincferdülés és az idegbántalmak kezelése, a tartásjavítás, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

A kinesio tape terápia tehát a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer.  Gyors, fájdalommentes, hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet vele elérni.

A kineziológiai tapasz egy rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amely segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül mellékhatások nélkül csökkenthető.

A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás is csökken. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti  a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

Alkalmazásakor:

 • Gyors segítséget nyújt a fájdalomcsillapításban, lerövidíti a gyógyulási időszakot is;
 • Széleskörűen felhasználható;
 • Biztonságos gyógyítási módszer, semmiféle kémiai hatóanyagot nem tartalmaz;
 • Bőrbarát, légáteresztő anyagból készült, ennek köszönhetően, a bőr szabadon lélegezhet, bőrirritációt nem okoz;
 • Rugalmassága miatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban;
 • Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós;

Hatására:

 • A nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik;
 • Javul a vérkeringés;
 • Csökken a fájdalom;
 • Stabilizálja az izmokat, ízületeket;
 • Tehermentesíti a sérült szöveteket;
 • Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását.