• Lávaköves masszázs
 • Állapotfelmérés
 • Kontrollvizsgálat
 • Injekciós kezelés
 • Masszázs
 • Kineziotape sportolóknak
 • Végtagi masszázs
 • Természetgyógyászat
 • Fizioterápia

Orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia jellemzői:

 • jól tolerálható terápia
 • széles körűen alkalmazható: ellenjavallat eddig nem ismert, de fokozott elővigyázatosság szükséges: TAG (thrombocyta aggregáció gátló) kezelés, véralvadásgátló kezelés, aktív bőrfolyamatok (pl.: orbánc etc.), terhesség, szoptatás és malignus (rosszindulatú) folyamatok esetén
 • biztonságos: a szúrások helyén enyhe bőrpír, zsibbadás jelentkezhet, szúrási szövődményként hematóma (vérömleny) léphet fel. A kezelést követő napon átmeneti állapot rosszabbodás, fejfájás léphet fel, ami a kezelések utáni bő folyadékbevitellel megelőzhető
 • kedvező mellékhatás profil (minimális, átmeneti bőrpír, esetleg viszketés)
 • az MD orvosi kollagén terápia az ízületek körüli képletek erősítése révén segítheti a stabilitást, a kóros izomfeszülés, fájdalom enyhítéséből adódóan pedig a mozgékonyságot
 • akut és krónikus mozgásszervi fájdalom enyhítése céljából is alkalmazható, segítheti az egyéb gyógymódok eredményességét
 • nem „csupán” a tüneteket szüntetheti meg, hanem magát a fájdalom okát
 • élsportolóknál is alkalmazható, a Magyar Antidopping Csoport hazai akkreditált laboratóriumában bevizsgált készítmények, melyek nincsenek a WADA dopping tiltólistáján.

A kollagénről

Mi a kollagén?

A kollagén alkotja a szervezet fehérje állományának 25-30%-t, a kötőszövet alkotóeleme. A kollagén nagy mennyiségben található az emberi bőrben, szalagokban, ínakban, de szinte minden szövetünkben megtalálható. A mozgásszervrendszer egyik legfontosabb összetevője a kollagén rendszer.  A kollagén és kollagén-indukciós terápiák a mozgásszervrendszer elemeinek funkcionális támogatása, illetve erősítése révén hozzájárulnak a panaszok csökkentéséhez.

Információk  a kollagén rostokról

A kollagén tulajdonképpen rostos protein, amely meghatározó szerepet játszik a különböző kötőszöveti rostok struktúrájának és funkciójának a kialakításában.

A kollagén rostok mechanikai behatásokkal szemben rendkívül ellenállók. Gyakran alkotnak vékonyabb, vastagabb kötegeket.  Főzés hatására az inakból, szalagokból kioldódnak és kocsonyás enyvet képeznek. Erről a sajátságról kapták a nevüket is, „kolla gen” vagyis enyvadó rostok. 

A kollagén alapegysége a tropokollagén. 3 tropokollagén alkot egy érett kollagén szálat, tripla hélix szerkezetben.  Ez a három szálból álló hengeres fonat magyarázza a kollagén hajlékonyságát, rugalmasságát ugyanakkor erős ellenálló képességét. Ahhoz, hogy elszakítsunk egy 1mm vastag kollagén szálat 11kg súlynyi terhelésre van szükségünk. Bár a szálak közti kötések gyenge, nem kovalens kötések, ezek sokasága, illetve nagy száma rendkívül erőssé teszi a rostokat (hasonlóan a hajókötél rostjaihoz).

 

Kollagén tulajdonságai:

-          nagyfokú stabilitás,

-          nagyfokú ellenálló képesség,

-          nagyfokú nyújthatóság,

-          nagyfokú csavarhatóság,

-          összenyomhatatlanság

 

Az ízület bemutatása

A gerincesek és a végtagjainak sokrétű mozgásait az ízületek teszik lehetővé. Az ízületben a találkozó csontvégek egymáshoz képest normális esetben szinte súrlódásmentes elmozdulásra képesek. Az ízületi végeket sima felszínű ízületi porc borítja, amelyek sima elmozdulását egy sajátos „kenőanyag”, az ízületi folyadék segíti elő. A két ízesülő felszín között van az ízületi rés. Az ízületeket egy zárt ízületi tok veszi körül, amelynek belső rétege az ízületi folyadékot termeli, külső rétege rostos kötőszövet, amelynek védelmi és mechanikai szerepe van.

Az ízületi porc

Az ízületben a csontvégek normális körülmények között súrlódásmentesen mozognak. Az ízületi végeket ízületi porc borítja. Az ízületi porcok elmozdulását az ízületi folyadék segíti. Előfordulhat, hogy ez a porcréteg részben vagy egészben elvékonyodik, elkopik. Ekkor ízületi porckopásról beszélünk, mely a test bármelyik ízületét érintheti. A porckopás súlyosbodásával az érintett ízület egyre jobban és rendszeresebben fájhat. Ezek a folyamatok jelentősen ronthatják az életminőséget.

  A mozgásszervi rendszer és a fájdalom:

A felnőtt ember csontváza 206 csontból áll. Bár születéskor több csontunk van, azonban közülük néhány a gyermekkor folyamán összenő. Ez a szilárd mozgatható váz, a csontváz az emberi test támasza.

Akkor lehet mozgásunk fájdalom- és problémamentes, ha az izmok, inak, csontok egészségesek és jól, harmonikusan működnek.

Testünkben több mint 600 izom található. Az izmok izomkötegekké fonódnak, így nagyobb teljesítményre képesek. Az izmok rostokból állnak. Az izomsejtek különféle ingerlésekkel (pl.: kémiai, elektromos, mechanikai etc.) ingerületi állapotba hozhatók, amelyre izom összehúzódással válaszolnak. Ennek az összehangolt összehúzódásnak az eredménye a mozgás.

Mozgás közben különféle eredetű fájdalmak jelentkezhetnek, melyek megkeseríthetik a mindennapi életvitelt, ronthatják az életminőséget.

Ilyen fájdalom származhat a porcok, a szalagok, az inak nem megfelelő működéséből, valamint beszélhetünk idegi eredetű fájdalomról is.

 Az MD orvosi kollagén terápia során kezelőorvosa a fájdalom jellegétől és helyétől függően személyre szabott terápiát alkalmazhat a mozgásszervi fájdalom enyhítése, csillapítása érdekében. A terápia nem csupán a tüneteit enyhíti, hanem magát a fájdalom okát ragadhatja meg.

 

Kérdések-válaszok:


Milyen mozgásszervi problémák esetén javasolt ez a kezelés?

Az MD orvosi kollagén terápia alkalmazását fájdalommal járó mozgásszervi problémák esetén javasoljuk. Ahhoz, hogy a kezelést alkalmazó orvosa el tudja dönteni, hogy az MD orvosi kollagén terápiát javasolja-e az Ön számára, részletes konzultáció szükséges.

Eddigi tapasztalatok alapján hathatós segítséget nyújthat a nyak, a váll, a könyök, a kéz kisízületei, a gerincoszlop, az ágyéki szakasz, a csípő, a térd, a boka mozgásszervi panaszai, fájdalma, izomsérülések, valamint idegi eredetű fájdalmak esetén.

Mit várhatok a kezeléstől?

Az MD orvosi kollagén terápia eredményességét, támogató hatását kúraszerűen alkalmazva fokozatosan fejti ki.A fiziológiás állapotok helyreállításával az adott mozgásszervi probléma nemcsak tünetileg, hanem alapjaiban kezelhető.

Azonnal, gyorsan hat?

Nem, az MD orvosi kollagén terápia nem fájdalomcsillapító. Alkalmazása kúraszerűen javasolt. Ez az injekciós kúra csökkenti a  lágyszöveti feszülést, ennek következtében hat a mozgásszervi fájdalomra, valamint javul az adott terület vérátáramlása, oxigénellátása  és ezáltal segít a szöveti regenerációban. Ugyanakkor speciális összetevőivel erősítheti a mozgásszervi rendszert, az ízületek körüli képleteket és azokat az ízületeket tartó inakat, illetve szalagokat amelyek egy sérülés során megnyúlhatnak, részlegesen szakadhatnak. A sérülés és a sérülés miatti gyulladás egy olyan negatív folyamatokat indít be, amely megszakításával és a fiziológiás állapotok helyreállításával az adott mozgásszervi probléma nemcsak tünetileg, hanem alapjaiban kezelhető.

Az MD orvosi kollagén terápia gyógyszeres kezelés?

Nem, az MD orvosi kollagén terápia termékei Európai Unió területén egységesen III. kategóriájú orvostechnikai eszköznek minősülnek, fő összetevőként steril kollagént  tartalmaznak. Az MD orvosi kollagén terápia egy injekciós kúra, melyet orvostól kaphat meg.

Az MD orvosi kollagén terápia fájdalomcsillapító?

Nem, az MD orvosi kollagén terápia nem fájdalomcsillapító. Tudományosan ismert, hogy a kollagén terápia hatására csökkennek a mozgásszervi tünetek. A mozgásszervi fájdalmak főleg az ízület körüli kötőszöveti és izom elemek károsodásából származnak. Például egy rándulás során az ízületet áthidaló valamely izom hirtelen megnyúlik, ilyenkor az izmokban, ínakban, szalagokban mikrosérülések és reflexen izom összehúzódás  jöhetnek létre.  Ha az izomelemek károsodása miatt ez a reflexes izomvédekezés hosszú időn át fennmarad, akkor az ízület körül fájdalom tüneteket vált ki. Ugyanakkor a fokozott izom-, lágyszöveti feszülés miatt romlik az adott szövet vérátáramlása és oxigénellátása. A sérülés és a sérülés miatti gyulladás tehát egy olyan negatív spirált indít be, amely megszakításával és a fiziológiás állapotok helyreállításával az adott mozgásszervi probléma nemcsak tünetileg, hanem alapjaiban kezelhető. A kollagén tartalmú terápiák erősítik a mozgásszervi rendszert, az ízületek körüli képleteket, és azokat az ízületeket tartó inakat, szalagokat, amelyek egy sérülés során megnyúlhatnak, részlegesen szakadhatnak.

Milyen gyártmányúak a termékeket?

Az MD orvosi kollagén terápia termékeit Olaszországban, Milánóban a szigorú európai gyártási előírásoknak megfelelően egy nemzetközi gyógyszercég állítja elő. A cég termékeit a világ több mint 20 országában értékesíti.

Mennyi ideig tart egy kezelés?

Az MD orvosi kollagén terápiát a panaszok erősségétől függően kúraszerűen ajánljuk.

Az általános protokoll szerint:

- akut esetben az első 2 hétben heti 2 kezelés, második 2 hétben heti 1 kezelés, majd 2 hetente 1 kezelés

- krónikus esetben hetente egy kezelés, majd a kúrát követően 3-6 havonta 1-1 kezelés szükséges.

Melyek az ellenjavallatai?

Abszolút ellenjavallat eddig nem ismert, de fokozott elővigyázatosság szükséges: vérhígító szedése, véralvadásgátló kezelés, aktív bőr folyamatok (pl.: orbánc), terhesség, szoptatás és malignus (rosszindulatú) folyamatok esetén.

Melyek a mellékhatásai?

Amennyiben felmerül a túlérzékenység gyanúja, használat előtt érdemes ún. alkar próbát végeztetni. A szúrás helyén, átmenetileg enyhe bőrpír, zsibbadás jelentkezhet.Szúrási szövődményként haematóma (vérömleny) léphet fel. Kezelést követő napon átmeneti állapot rosszabbodás, fejfájás jelentkezhet, ami a kezelések utáni bő folyadék bevitellel megelőzhető.

Ez is egy tüneti terápia?

Nem, az MD orvosi kollagén terápia úgynevezett oki terápia, az adott mozgásszervi probléma ezzel az injekciós kúrával nemcsak tünetileg, hanem alapjaiban kezelhető.

 

 

Kapcsolat

Dr. Bálint Anita

REUMATOLÓGIA MAGÁNRENDELÉS: 

MEDICOVER KLINIKA MISKOLC

3530 Miskolc, Mindszent tér 3.

Kedd:   13.00-17.00

Péntek: 12.00-14.00

Bejelentkezés: +36 1 465 3100


Szőlősi Péter

Gyógy- és Sportmasszázs, Természetgyógyászat

Rendelési idő: 

Megbeszéléstől függően.

Bejelentkezés:

Mobil: +36-30/789-9027

E-mail: szolosi.peter@index.hu