Kapcsolat

Dr. Bálint Anita

REUMATOLÓGIA MAGÁNRENDELÉS: 

MEDICOVER KLINIKA MISKOLC

3530 Miskolc, Mindszent tér 3.

Hétfő:   16.00-19.00

Péntek: 16.00-19.00

Bejelentkezés: +36 1 465 3100


Reumatológia Szakrendelés:

B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Központi Fizioterápiás Szolgálat

IV. Sz. Reumatológia szakrendelés

3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.

Kedd: 13.00-16.00

Csütörtök: 13.00-16.00

Bejelentkezés: +36-46/515-200/11154 mellék

Mobil: +36-30/433-5205

E-mail: info@mozgasszervikezeles.hu

Miskolc-Tapolca Barlangfürdő II. Sz. Reumatológia szakrendelés

3519 Miskolc, Pazár István sétány 1. 

Hétfő: 13.00-16.00

Bejelentkezés: +36 46 561-360

Mobil: +36-30/433-5205

E-mail: info@mozgasszervikezeles.hu

Szőlősi Péter

Gyógy- és Sportmasszázs, Természetgyógyászat, Lávaköves masszázs

Rendelési idő: 

Megbeszéléstől függően.

Bejelentkezés:

Mobil: +36-30/789-9027

E-mail: szolosi.peter@index.hu

Reumatológia

A reuma görög eredetű szó, jelentése folyó, vándorló folyamat. Tágabb értelemben tehát a reumatológia a mozgásszervek betegségeivel foglalkozik, ill. más szervrendszerek betegségeivel, amelyek érintik a mozgásszervrendszert.

A reumatológia magába foglalja az ortopédia, belgyógyászat, neurológia, rehabilitáció és a fizioterápia ismeretanyagát is. 

Nagy általánosságban tehát a Reumatológiai fájdalom a támasztó és mozgató rendszer hasogató, igen intezív folyamatos fájdalmát jelenti, mely gyakran vezet funkció beszűküléshez. Legalább is valahogy így jelölhették meg a régi görögök a jelentését. Azóta azonban – az orvostudomány folyamatos fejlődésével párhuzamosan – szinte csak a szó maradt meg, és mögötte számos, különböző eredetű mozgásszervi kórkép sorakozott fel.


A reumatológia tárgykörébe mintegy 400 különböző betegség tartozik, ezek magukba foglalják a csontok, izmok, ízületek, inak, szalagok és a kötőszövet kóros elváltozásait, melyek lefolyása és kimenetele különböző. Ezen kívül számos betegségnek vannak mozgásszervi tünetei.

A fentiek alapján a Reumatológia tárgykörébe tartoznak a gyulladásos reumás betegségek, mint a Reumatoid artritisz (RA), a gerinc kisízületi gyulladásos betegségei (SPA, spondylarthropathiák), az Artritisz psoriatica, Reaktív artritiszek és a Polymyalgia reumatica. 

Ide soroljuk természetesen a kopásos, úgymond "korral járó" (degeneratív) gerinc- és ízületi betegségek, mint a Nyak-hát- és derékfájdalom (lumbago), a váll, könyök és kéz kisízületi fájdalmak , porckorong kopás okozta ideg fájdalmak, ideggyulladás felső vagy alsó vétagokon (idegzsába, ischias), nagyízületi porckopás okozta ízületi panaszok (csípő- térd- bokapanaszok), az úgy nevezett Alagút szindromák, melyek közül leggyakoribb a kéz első három ujjának zsibbadása: a Carpalis alagút szidróma 

Foglalkozunk továbbá a Mozgásszervi betegséget okozó anyagcsere zavarokkal, csontanyagcsere betegségekkel, a csontritkulás (oszteoporózis) különböző formáival és a Köszvénnyel is. 

Emellett a reumatológia tárgykörébe tartoznak a lágyrész rheumatizmusok, az Izmok és inak gyulladásos vagy túlerőltetéses betegségei (pl: ínhüvely gyulladás), a Fibromyalgia is. A rheumatológia multidisciplináris vagy interdisciplináris jellegéből adódóan találkozunk traumás eredetű, túlerőltetésből kialakuló, vagy sportsérülések okán létrejövő elváltozásokkal, panaszokkal is. 

Jelenleg Miskolcon a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház IV. Sz. Reumatológiai szakrendelésén várom minden kedves régi és leendő új betegemet.