Reumatológiai vizsgálat

A reumatológiai vizsgálat során álló helyzetben a testtartást, statikai terhelést, a gerinc és felső végtag mozgásait vizsgáljuk, illetve megfigyeljük a járást. Fekvő helyzetben az alsó végtag mozgásait, mozgástartományiat; a reflexeket, az izomerőt, és az esetlegesen fennálló érzészavart vizsgáljuk. Szisztematikusan haladunk végig a vizsgáűlat során a gerincen, majd a felső és alsó végtagok vizsgálatán. Egyben keressük a fájdalmas területeket és a mozgásláncban vele együttműködő részeket; hogy a probléma oka pontosan kideríthető és felmérhető legyen.

Gyulladásos ízületi megbetegedések esetén további speciális tesztek, vizsgálómódszerek és állapotfelmérő skálák állnak rendelkezésre a betegség aktivitásának megítélésére. 

A vizsgálat során tapasztaltakat összevetjük a hozott leletek eredményeivel, majd felállítjuk a lehetséges diagnózisokat, vagy ismert betegség esetén ismertetjük a további kezelési lehetősségeket. Amennyiben a probléma kiváltó oka teljességgel nem tisztázható, akkor egyéb vizsgálatokra lehet szükség. 

Ha tisztázható a probléma oka, akkor a legegyszerűbb megoldást keressük arra, ez lehet gyógyszeres terápia, fizikoterápiás eljárás, vagy egyéb alternatív kezelési módszer is. 

Ha a mozgásszervi panaszok hátterében jelen van a stressz és annak következményei, akkor ezek csökkentésének lehetősségeit is keresni kell, illetve gondot kell fordítani ennek a problémának a rövid- és hosszú távú kezelésére is.